Groen goud voor kleine beurs

wijnjwoude
Wethouder Wietze Kooistra opent het volkstuincomplex bij Wijnjewoude. (foto LC)

Vorig jaar stelde Opsterlands Belang voor om moestuinen voor minima beschikbaar te stellen. De gemeenteraad stelde bij wijze van proef geld beschikbaar voor 10 aspirant-tuinders. Al spoedig bleek dat dit te weinig was. Inmiddels zijn 15 minima actief als volkstuinders in Wijnjewoude en Gorredijk. De Leeuwarder Courant plaatste op maandag 18 juni een juichend artikel over dit project. Zie ook De Woudklank en De Drachtster Courant. http://www.dewoudklank.nl/gemeentenieuws/21059/gratis-volkstuintje-voor-minima-in-opsterland/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=gratis-volkstuintje-voor-minima-in-opsterland en http://www.drachtstercourant.nl/nieuws/22063/gratis-volkstuintje-voor-minima-in-opsterland/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=gratis-volkstuintje-voor-minima-in-opsterland

Moestuin voor minima

Opsterland deelde zaterdag uit. Door het project volkstuinvitaminen krijgen vijftien inwoners met een bijstandsuitkering een eigen moestuintje.

Marlies Meinen (44) wijst een voor een aan wat ze de afgelopen weken allemaal al aan zaadjes en plantjes in de grond heeft gestopt. ,,Kijk, daar groeit rucola, en dat zijn de snijbonen. Daarachter staan aardbeienplantjes, maar daar wil ik er nog wel wat meer van planten.’’

Ongeveer een derde van de moestuin is nu gevuld. De rest van de grond wacht eerst nog op een flinke schoffelbeurt. Ze deelt het perkje met haar goede vriendin Gonda de Waard (57). De twee maken deel uit van het gemeentelijke project volkstuinvitaminen.

Zaterdag was hiervoor de officiële aftrap. Vijftien mensen met een bijstandsuitkering kregen van Opsterland een stukje moestuin op het volkstuinencomplex in Wijnjewoude of Gorredijk. ,,Dat binne krekt wat mear dielnimmers as de gemeenteried foarsjoen hie”, zegt wethouder Wietze Kooistra. Er was op zo’n tien participanten gerekend.

De bedoeling is dat mensen met groene vingers geprikkeld worden om zelf de nodige groente, fruit en kruiden te kunnen telen. De gemeente betaalt de huur van het tuintje, de zaadjes en eventueel wat (tweedehands) gereedschap.

De grote animo is alleen maar goed, vindt Mariëlle van Smeerdijk van volkstuin De Boerestreek in Wijnjewoude. ,,Het is meer dan je eigen groente verbouwen, je legt hier ook contacten. Het is een heel sociaal project.”

Meinen had de beslissing snel genomen toen de brief van de gemeente op haar deurmat viel. ,,Puur toe-

‘Het is meer dan je eigen groente verbouwen, je legt hier ook contacten’

vallig had ik het er net met Gonda over gehad. Het leek ons wel wat. Dit kwam precies goed uit.”

Al toen ze zelf nog een kind was, kwam de inwoonster van Wijnjewoude in aanraking met de moestuin. Haar moeder had er vroeger ook eentje. ,,Ik zat achter op de fiets tussen de broccoli.”

Meinens zoontje James (7) wordt ondertussen ook enthousiast gemaakt voor het tuinieren. Hij is dol op andijvie en krijgt straks een eigen stukje moestuin om daar zijn favoriete groente te verbouwen. ,,Het is goed om te leren dat niet alles vanzelfsprekend is”, vindt zijn moeder.

Het wordt straks veel soep maken, verwachten beide vrouwen. ,,We hebben prei, uien, bieten en straks moet er nog courgette en pompoen bij komen.” Meinen wijst: ,,Dat laatste zetten we in het achterste gedeelte neer, want dat kan behoorlijk groot worden.”

Wie denkt dat de moestuin een kwestie van zaaien en oogsten is, heeft het mis. Bijna dagelijks komen de vriendinnen op De Boerestreek, net buiten het dorp. ,,Op de fiets en soms met een thermoskan thee en een stoeltje bij ons. Het is hier een heerlijk plekje.”

4 reacties op “Groen goud voor kleine beurs”

  1. Pingback: ´It straalt der fanôf! Volkstuinproject voor minima groot succes | Opsterlands Belang

  2. Pingback: Opsterlandse volkstuinproject voor minima in de media | Opsterlands Belang

  3. Pingback: Almelo neemt moestuintjes voor minima over van Opsterland | Opsterlands Belang

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.