GOED NIEUWS: Nederlandse gezondheidszorg blijft beste in de Europese ranglijst

gezondstethNederland blijft nr. 1 op de lijst van Europese gezondheidszorg. Zonder echte zwakke punten, laat de Nederlandse gezondheidszorg zien dat vele landen iets kunnen leren van de Hollandse aanpak: laat de vakmensen de gezondheidszorg regelen en beperk de operationele invloed van politici.

Vandaag werd in Brussel de 7de uitgave van de  Euro Health Consumer Index (EHCI) gepresenteerd. Nederland blijft, met 870 van de mogelijke 1000 punten, aan de top. Nederland wordt gevolgd door Zwitserland, IJsland, Denemarken en Noorwegen. Het onderzoek omvat 35 landen.

‘Nederland is het enige land dat zich consistent in de top drie van de ranglijst heeft weten te plaatsen sinds de eerste EHCI in 2005’, zegt Dr. Arne Björnberg, HCP directeur en onderzoeksdirecteur.

gezondstat

Beslissingen

‘Als we dit aanhoudend succes in aanmerking nemen, ligt het voor de hand te denken dat de tactiek om de operationele beslissingen op het gebied van gezondheidszorg tot op een ongewoon hoog niveau door de medische vakmensen te laten nemen met medezeggenschap van patiënten het “geheime Nederlandse wapen” is,’zo analyseert  de HCP directeur.

Kosten

De financierende organen en gezondheidszorgamateurs, zoals politici en bureaucraten, worden in Nederland op grotere afstand gehouden dan in bijna alle andere Europese

landen. De uitstekende prestaties zouden nog indrukwekkender zijn met een betere kostenefficiëntie. Zolang de Nederlanders bereid zijn voor dure zorg te betalen, gaat het goed.

Verzekeringen

In de EHCI schijnen gezondheidszorgsystemen die gefinancierd worden door verzekeringen het beter te doen dan de door belastingen gefinancierde systemen . Er zijn wel enkele succesvolle door belastingen gefinancierde gezondheidszorgsystemen, maar dit is meestal in kleine, rijke landen, zoals Denemarken, IJsland en Noorwegen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.