Gemeenten krijgen 5% extra voor jeugdzorg

jeugdwetHet totale budget dat wordt overgeheveld naar gemeenten voor de transitie Jeugdzorg wordt met 5 procent verhoogd. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, VWS) in een brief aan de Tweede Kamer.

De verhoging komt voort uit het feit dat er een nieuwe berekening is gemaakt waarin ook de GGZ-behandeling van ouders in relatie tot de problematiek van kinderen is meegenomen.

Bij eerdere berekeningen was dit niet het geval. Daardoor kwamen verschillende Jeugdzorgregio’s, zoals Holland Rijnland, op andere getallen dan het ministerie. Het totale budget komt nu op ruim 3,5 miljard euro, aldus Van Rijn.

330 gemeenten krijgen extra
De verhoging van het budget leidt er niet toe dat alle gemeenten ook meer geld krijgen. Van Rijn heeft namelijk tegelijkertijd een nieuwe verdeling gemaakt van het beschikbare budget. 330 van de in totaal 408 gemeenten krijgen een hoger budget toebedeeld dan in de berekeningen uit de meicirculaire naar voren kwam.

Nieuwe berekening

235 gemeenten krijgen zelfs meer dan 5 procent extra op het vorige toegekende budget. Voor 72 gemeenten geldt dat zij minder geld tegemoet kunnen zien dan ze eerder dachten omdat ze minder kinderen in de hulpverlening zullen hebben in 2015. Welke gevolgen de nieuwe berekening voor Opsterland zal hebben is nog niet bekend.

Meicirculaire 2014
Met de nieuwe cijfers komt Van Rijn zijn belofte na om nog dit jaar ‘meer duidelijkheid’ te scheppen over de budgetten voor de decentralisatie van de Jeugdzorg. Overigens zijn ook dit nog steeds voorlopige cijfers. In de meicirculaire van 2014 wordt de definitieve verdeling voor 2015 vastgesteld op basis van de dan meest recente cijfers. (bron Binnenlands bestuur)

Gerelateerde berichten

trage-staatssecretaris-brengt-gemeenten-problemen-tweede-kamer-last-extra-controleronde

jeugdwet-wordt-bureaucratisch-monster

Dit bericht heeft 2 reacties.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.