Gemeenten kiezen voor goede zorg en vegen bezuinigingsdeal VNG en staatssecretaris van tafel

’Dat is dus duidelijk,’zegt Opsterlands Belangfractievoorzitter Sikke Marinus. ‘De gemeenten pikken dit niet. De gemeenten komen op voor hun burgers die zorg nodig hebben. Daar ben ik blij mee.’
’Dat is dus duidelijk,’zegt Opsterlands Belangfractievoorzitter Sikke Marinus. ‘De gemeenten pikken dit niet. De gemeenten komen op voor hun burgers die zorg nodig hebben. Daar ben ik blij mee.’

Opsterland wil meer geld voor de huishoudelijke zorg. De gemeente wil voorkomen dat mensen de dupe worden van Haagse bezuinigingen. 67% van alle gemeenten in Nederland deelt deze mening.

Maandag werd op initiatief van Opsterlands Belang een motie door de gemeenteraad aangenomen waarin het magere onderhandelingsresultaat tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en staatssecretaris Van Rijn (PvdA) naar de prullenbak werd verwezen.

Samen met Opsterland heeft een grote meerderheid van gemeenten de VNG en staatssecretaris Van Rijn nu teruggefloten  Tweederde van de gemeenten denkt er net zo over als Opsterland, éénderde stemt niet tegen.

Bezwaren

Opvallend is dat de zorgen en bezwaren van voor- en tegenstemmers sterk overeenkomen. Gemeenschappelijk zijn de zorgen die gemeenten op dit moment hebben over de wijze waarop de decentralisatie van taken naar gemeenten van Rijkswege vorm krijgt.

Onduidelijkheid

Tegen die achtergrond verwijzen gemeenten naar de nog steeds bestaande onduidelijkheid over de budgetten, te veel vrijblijvendheid in de samenwerking met zorgverzekeraars, de vertraging waarop het wetgevingstraject tot op heden vorm krijgt én de toenemende stapeling van kabinetsmaatregelen die gemeenten op verschillende terreinen raken.

Buiten kijf

Dat de gemeenten nieuwe verantwoordelijkheid op zich willen nemen, staat in het geheel niet ter discussie.

Hoe nu verder?

Donderdag 16 januari worden de resultaten van de ledenraadpleging nader besproken in de VNG Commissie Zorg. Deze commissie adviseert het VNG bestuur over de te nemen vervolgstappen. Het VNG bestuur neemt op vrijdag 17 januari a.s. een definitief besluit.

Gerelateerd bericht

motie-opsterlands-belangzeg-nee-bezuinigingspakket-kabinet

Dit bericht heeft 1 commentaar

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.