Gemeentekoepel VNG legt de bal bij kabinet; ‘Burgers de dupe.’

wmo6Het VNG-bestuur gaat niet opnieuw onderhandelen met staatssecretaris Van Rijn (VWS, PvdA). Als het kabinet zelf niet met meer over de brug komt, zullen de gemeenten de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wel uitvoeren, maar de burgers zullen de dupe worden. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt in dat geval bij het kabinet, zo stelt gemeentekoepel VNG.

Een brief met die strekking is vrijdag door het VNG-bestuur naar het kabinet gestuurd. Het voorwaardenpakket voor de uitvoering van de langdurige zorg voor gemeenten zoals dat er nu ligt, is volstrekt onvoldoende. Dit stelde VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma vrijdag. Zij deed dit tijdens een toelichting op de vervolgstappen van het VNG-bestuur, na het massale ‘nee’ van gemeenten over het onderhandelingsresultaat over de persoonlijke verzorging met Van Rijn.

Opsterlands Belang reageert teleurgesteld op de passieve houding van de VNG.

Afschuifrisico’s

De gemeenten vinden dat de samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars beter moet worden geborgd. Dit om omschuifrisico’s te voorkomen en te vermijden dat inwoners van het kastje naar de muur worden gestuurd. De budgettaire kaders – met overgangsrechten voor burgers, maar zonder financiële compensatie voor gemeenten -,  moeten verruimd. De huidige kaders zetten gemeenten voor niet te dragen financiële risico’s. Ook moet er vanuit het kabinet stevige regie worden gevoerd op de drie decentralisaties sociaal domein (langdurige zorg, participatie, jeugdzorg). Die ontbreekt nu, aldus Jorritsma.

Geen nieuwe onderhandelingen

‘Als er niet meer inzit, zullen we de wet loyaal uitvoeren, maar de burgers zullen de dupe worden’, aldus Jorritsma. ‘Als een wet aanvaard is, hebben gemeenten geen keuze.’ Het kabinet is aan zet, benadrukte Jorritsma. ‘Wij gaan niet meer onderhandelen.’

Opsterlands Belang

Opsterlands Belang reageert teleurgesteld op de opstelling van het VNG.  ‘Als mevrouw Jorritsma echt vindt dat de burgers de dupe worden, zou ze er dwars voor moeten gaan liggen. Wat het VNG nu doet is een zwaktebod’. Zo mag je je er niet vanaf maken als vertegenwoordiger van alle gemeenten en daarmee van alle burgers in Nederland, vindt Sikke Marinus. Maandag diende hij namens zijn partij nog een motie in om daarmee de VNG opnieuw naar de onderhandelingstafel te sturen. De motie werd raadsbreed aangenomen.

Gerelateerde berichten

gemeenten-kiezen-goede-zorg-vegen-bezuinigingsdeal-vng-staatssecretaris-tafel

motie-opsterlands-belangzeg-nee-bezuinigingspakket-kabinet

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.