Gemeente blij met de PlusBus, extra bijdrage toegezegd

Grondlegger en voorzitter Henk Modderman (rechts) bij de PlusBus
Grondlegger en voorzitter Henk Modderman (rechts) bij de PlusBus

In september 2004 reed de eerste PusBus door Opsterland. Sinds juni 2012 rijden er 3 Plusbussen door Opsterland. Een kleine 50 vrijwillige chauffeurs zorgen voor vervoer van deur tot deur voor 60plussers en gehandicapten. De PlusBus is al jarenlang een groot succes.

Dinsdag besloot het college van burgemeester en wethouders €10.000,- over te maken aan de stichting die het succesvolle busproject bestuurt. Het geld zal worden gebruikt voor het rolstoelvriendelijk maken van één van de bussen.

In een begeleidende brief schrijven B en W; ‘Uw initiatief om met een grote vrijwilligersgroep vervoer te organiseren voor ouderen en mensen met een beperking, wordt door ons zeer gewaardeerd. Met dit initiatief stimuleert u inwoners om zich vrijwillig in te zetten voor een ander. Het vrijwillig uitvoeren van taken is voor ons een belangrijke peiler onder het sociale beleid.’

Tegen heug en meug

In 2004 was het college heel wat minder overtuigd van het nut van de PlusBus. Een aantal politieke partijen, waaronder Opsterlands Belang, waren wel overtuigd van de kansen van deze sociale goedkope manier van vervoer door vrijwilligers. Tegen heug en meug van het college wilden ze twintigduizend euro beschikbaar stellen voor het project.

Ompompen fan jild

De raad had in 2004 net besloten te bezuinigen op het dure vervoer voor gehandicapten, maar wilde wel twintigduizend euro in de PluBus steken. ,It liket in rare wize fan it ompompen fan jild, mar sa giet it hjoed de dei mei al dy besúnigings,’ aldus de toenmalige PvdA-wethouder Henk Hoen in het Friesch Dagblad.

Voorbeeldproject

Als het toen aan Hoen had gelegen was de bijdrage voor de PlusBus er niet

In de zomer van 2012 werd de derde PlusBus in gebruik genomen. De trotse vrijwilligers poseren graag voor de fotograaf.
In de zomer van 2012 werd de derde PlusBus in gebruik genomen. De trotse vrijwilligers poseren graag voor de fotograaf.

gekomen. Maar een meerderheid van de raad besliste anders. De gemeentelijke bijdrage kwam er en de PlusBus ook. Inmiddels is de PlusBus niet meer weg te denken uit Opsterland. In heel Nederland geldt de Opsterlandse PlusBus als een voorbeeldproject.

Henk Modderman

 

Het succes moet grondlegger en voorzitter Henk Modderman deugd doen. In 2004 nodigde hij ondermeer Sikke Marinus uit, om Opsterlands Belang te overtuigen van de zin en de kansen voor de PlusBus. Zijn overtuigingskracht was genoeg om de PlusBus van de grond te krijgen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.