Gemeenschappelijke regelingen zijn ondemocratisch

democratieIn navolging van Marcel van Opzeeland (Opsterlands Belang), krijgen steeds meer raadsleden moeite met de gemeenschappelijke regelingen (GR’s). Dat  werd dinsdag duidelijk tijdens de commissievergadering van Mienskip in Beetsterzwaag.

Opnieuw stelde Van Opzeeland vragen over de invloed van de raad bij dit soort samenwerkingsverbanden tussen gemeenten. Raadsleden van deelnemende gemeenten mogen eigenlijk alleen maar ja en amen knikken. Ondemocratisch, zo vindt Opsterlands Belang

Zie ook zijn column over problemen bij de GR Caparis.

De VVD spreekt zich nu ook uit tegen Gemeenschappelijke Regelingen (GR’s). CDA, CU en PvdA lieten kritische geluiden horen. Daarmee neemt het verzet tegen de gemeenteoverstijgende organisaties verder toe in Opsterland.

Criticaster

Eerder dit jaar ontpopte Marcel van Opzeeland  zich al als criticaster van de uitdijende GR praktijk. Net als Opsterlands Belang wil De Vries toe naar coöperatieve vormen voor overkoepelende samenwerking met andere gemeentes, om zo een directe stem in de uitvoeringspraktijk te hebben.

Onmacht  

De aanleiding voor het misnoegen van de raad betrof een op zich vrij onschuldige wijziging in de organisatiestructuur van de GR Veiligheidsregio, die echter de politieke onmacht van de raad treffend illustreerde.

Van boven af 

De Veiligheidsregio wordt wettelijk van bovenaf opgelegd. De raad kon eigenlijk niet anders dan instemmen met de wijziging, die onder meer uitbreiding van de staf met een extra directeur inhoudt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.