Gaat Nij Beets Erica achterna? Oude reportage Omrop Fryslân

Sikke Marinus bij de te renoveren Zuidersluis van het Polderhoofkanaal
Sikke Marinus bij de te renoveren Zuidersluis van het Polderhoofkanaal (foto Sietse de Boer)

Gaat het Polderhoofdkanaal wel open of niet? De Raad van State zal zich in juli over de zaak buigen. Op donderdag 14 juni liet Omrop Fryslân  in Gewest Fryslân   een oude reportage  uit 1980 zien. De reportage werd eerder uitgezonden door NOS in ´Van Gewest tot Gewest´.

Het nu 150-jarige Nij Beets wilde destijds een graantje meepikken uit het toerismebeleid van de provincie Fryslân. Als alles goed komt, wordt graantje pas in 2015 werkelijkheid. In en rondom Erica werd een vergelijkbare klus binnen zes jaar afgerond.

Voorbeeld Erica

Dat het allemaal wel kan, bewijst men in en rondom het Drentse veendorp Erica, dat toevalligerwijs ook 150 jaar bestaat. De bestaande vaarroutes in de Drentse zuidoosthoek zijn gerenoveerd en het zes kilometer lange Koning Willem-Alexanderkanaal is bevaarbaar. Dat leverde deze maand een nieuwe vaarroute op die niet alleen voor bootjesmensen interessant is, maar voor de gehele regio.

Ijsvogels

In Drenthe waren er aanvankelijk ook kritische en boze omwonenden. De plannen zouden ten koste gaan van de ijsvogels, zoals in Nij Beets en De Veenhoop de waterroofkever het slachtoffer zouden worden. Ter compensatie ijsvogelbroedwallen aangelegd, zoals er in Nij Beets compensatie komt voor de waterrroofkever en de modderkruiper.

Hoog op de agenda

Opsterlands Belang heeft er in 2002 voor gezorgd dat de heropening van het Polderhoofdkanaal in het collegeprogramma kwam. Sindsdien staat het hoog op de agenda. De laatste hoop is nu gevestigd op de Raad van State.

Uitzending

De oude reportage in Gewest Fryslân is te zien via bijgaande link.  http://www.omropfryslan.nl/utstjoering/gewest-fryslan-fan-13-juny-2013

Dit bericht heeft 2 reacties.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.