Fairtrade Week in bibliotheken en gemeentehuis

fair1In de hal van het gemeentehuis en in de bibliotheken van Gorredijk en Ureterp staan van 28 oktober tot en met 7 november uitstallingen met daarop  informatie over fairtrade projecten die door de gemeente Opsterland worden ondersteund.

De uitstallingen hebben alles te maken met de landelijke fairtrade week waar Opsterland op in haakt.

Niet alleen consumenten kiezen vaker voor fairtrade producten, ook steeds meer bedrijven en (overheids)organisaties kiezen ervoor om eerlijke handel op te nemen in hun inkoopbeleid.

Schoon water voor Mozambique

De gemeente Opsterland ondersteunt samen met de andere Friese gemeenten, provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân en Vitens het project ‘Schoon Water voor Mozambique’. In Mozambique poepen en plassen de schoolkinderen vaak nog in een hoek van het schoolplein. De onhygiënische toestanden veroorzaken veel ziektes onder de kinderen en vervuilen het grondwater, dat weer als drinkwater wordt gebruikt. Daar doet het Friese project wat aan. Dit project draagt bij aan het schoonhouden van het drinkwater door onder andere het plaatsen van toiletten bij de scholen

Het nieuwe ondernemen

De gemeente Opsterland is supporter van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarvoor is het succesvolle Koploperproject in het leven geroepen. De eerste bedrijven die meededen in 2011 hebben zich ontwikkeld tot inspiratoren en ambassadeurs van het duurzaam ondernemen. De gemeente heeft zelf ook deelgenomen aan het project en ondersteunt het financieel. Het project is zo’n succes dat er in 2012 een tweede ronde is gestart. Inmiddels kunnen bedrijven zich aanmelden voor de derde ronde. Het doel is om een duurzame wereld dichterbij te brengen en de economische kracht van het bedrijfsleven te versterken. Klik voor meer info op derde-laatste-koploperronde-opsterland

Inkoop fairtrade producten

De gemeente koopt zelf ook een aantal fairtrade producten in. De koffie in het fair2gemeentehuis is fairtrade.

In het kerstpakket voor de medewerkers zit tenminste één fairtrade artikel. Op de balie van het gemeentehuis en het gemeentebedrijf staat een schaal met fairtrade snoepjes.

De bedrijfskleding van de medewerkers van het gemeentebedrijf is Fair Wear. Meer over de Fair Trade week is te vinden op .maxhavelaar-fairtradeweek.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.