Dumpen van afval neemt toe in ZO-Friese natuur

afval dumpHet illegaal dumpen van afval in Zuidoost-Fryslân verplaatst zich steeds meer naar bossen en afgelegen parkeerplaatsen.

Staatsbosbeheer merkt een flinke toename van het aantal dumpingen, terwijl de gemeenten in die regio opvallend veel minder rommel hoeven op te ruimen. Opsterland noteerde tussen de jaren 2011 en 2013 bijvoorbeeld een afname van het aantal dumpingen van 77 naar 33.

Ook buurgemeente Ooststellingwerf constateerde de laatste jaren een flinke daling van het aantal keren dat gemeentewerkers rommel moesten opruimen, al zijn daar geen exacte cijfers.

In de natuur

Boswachter Roel Vriesema van Staatsbosbeheer moest in diezelfde periode 2011-2013 juist veel vaker afval opruimen, zegt hij. ,,Tegenwoordig hebben we iedere week wel een melding. Meestal wordt afval gedumpt op parkeerplaatsen, zoals aan de Sparjeburd bij Hemrik, bij de Wijnjeterper Schar of in de Rottige Meenthe. Het aantal dumpingen neemt eigenlijk alleen maar toe.”

Autobanden
De aard van de dumpingen loopt uiteen. Vriesema: ,,Vaak gaat het om autobanden of bouwafval, maar een paar weken geleden vonden we bij Ureterp bijvoorbeeld ook de resten van een hennepplantage.”

Camera’s
Het tegengaan van de dumpingen is volgens Vriesema lastig, zeker in afgelegen gebieden. Een plan om de parkeerplaatsen met de meeste overlast af te sluiten ligt voorlopig in de ijskast. ,,Wel werken we soms met camera’s, die we tijdelijk op een plaats neerzetten. Maar dat gebeurt nog niet op grote schaal.” Burgers kunnen hun verantwoordelijkheid ook nemen. ,,We roepen mensen op om, als ze iets zien, in ieder geval het kenteken op te schrijven”, aldus Vriesema. (bron Friesch Dagbald)

Gerelateerd bericht

bakkeveenster-bos-wordt-gebruikt-als-afvalbelt

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.