‘Duivels’ dilemma verdeelt fractie Opsterlands Belang

De Fumo krijgt het gemeentehuis van Grou als uitvalsbasis. Omdat deze gemeente wordt opgeheven, is het gebouw straks overbodig.
De Fumo krijgt het gemeentehuis van Grou als uitvalsbasis. Omdat deze gemeente wordt opgeheven, is het gebouw straks overbodig.

Het rijk dwingt de gemeenten om de milieuhandhavingstaken over te doen naar een Gemeenschappelijke Regeling (GR). In Friesland is dat de Fumo. Opsterland en de beide Stellingwerven hebben zich hier lang tegen verzet, maar werden door het rijk gedwongen de strijd staken.

Maandag was het woord aan de gemeenteraad. De dwang die vanuit Den Haag wordt opgelegd aan de gemeenten om de milieuhandhavingstaken gezamenlijk op te pakken, maakte dat de raad in feite weinig keuzes had.

Dat was tegen het zere been van veel raadsleden. Over de Fumo is in de ogen van veel raadsleden te weinig bekend, om er mee in te stemmen. Zo zijn de financiën van dit orgaan nog niet op ode, wel is al bekend dat deelname aan de Fumo duurderuit valt dan het zelf doen (zoals het nu is).

Uitvoeringsorganisatie

De FUMO is een uitvoeringsorganisatie waarin de provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân en Friese gemeenten samenwerken. De FUMO voert een groot aantal milieutaken uit op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving. De FUMO is één van de ongeveer 30 Regionale Uitvoeringsdiensten (RUD’s) die in Nederland een landsdekkend systeem vormen.

Weigeren te duur

Ondanks het feit dat veel raadsleden liever hun tegenstem hadden gegeven, stemde op 3 raadsleden na, iedereen voor. Dit vanwege het weinig aantrekkelijke alternatief. Gemeenten die blijven weigeren vallen straks onder een Algemene Maatregel van bestuur. Dit betekent dat het rijk alle handhavingstaken aan de gemeente ontneemt en onder brengt bij een RUD. Dit pakt voor de gemeenten nog veel duurder uit dan nu het geval is.

Principieel

Raadslid Marcel van Opzeeland
Raadslid Marcel van Opzeeland

Ondanks die dreiging stemden twee raadsleden van Opsterlands Belang toch tegen. ‘Een duivels dilemma,’noemde tegenstemmer Marcel van Opzeeland. “Ik weet zeker dat niemand blij is met deze regeling. Als je hier in mee gaat heb je als gemeente niets meer in te brengen. Ik ben niet gekozen door de burgers om mijn stem zo te verkwanselen.’Evenals raadslid Dieko van der harst, liet het principe prevaleren boven een praktische instelling, bede raadsleden stemden tegen. De overige 4 fractieleden van Opsterlands Belang stemden voor.

Dit bericht heeft 3 reacties.

  1. MvOB

    Wat ik erover gezegd heb ik de raad: “Een duivels dilemma : Deze raad wordt gedwongen een blanco cheque uit te schrijven voor een organisatie waar we geen invloed meer op zullen hebben…als we tegenstemmen zal Den Haag ervoor zorgen dat wij niet meer beslissingsbevoegd zijn en zullen Opsterlandse ambtenaren worden ontslagen.
    Een duivels dilemma!

    Ons college van B&W kent deze raad goed en heeft als een moderne Asterix en Obelix moedig stand gehouden. Zij werden ontboden bij de staatssecretaris en heeft een aantal stevigr eisen op tafel gelegd die inderdaad een goede verbetering zijn.

    Hulde voor dit moedige college dat een ultieme poging deed er toch uit te komen…maar zijn deze verbeteringen voldoende voor deze gemeenteraad?

    1. Hebben onze kiezers op ons gestemd om vervolgens lijdzaam toe te zien hoe wij hun invloed weggeven. Onze inwoners hebben straks niets meer te zeggen over deze nieuwe gemeenschappelijke regeling…wij als direct gekozen gemeenteraad mogen slechts ‘onze gevoelens’ uitspreken.
    2. Als Den Haag vindt dat de FUMO moet worden geregeld op provinciaal niveau….waarom heeft men de zeggenschap dan niet neergelegd bij Provinciale Staten en waarom dwingt men ons in een gedrocht van een samenwekingsverband te stappen van alle Friesche gemeenten, de provincie en het waterschap?
    3. Ieder voorstel dat ter besluitvorming wordt voorgelegd aan onze gemeenteraad dient stevig financiëel onderbouwd te zijn. Bij dit voorstel ontbreekt die financiele onderbouwing, we weten slechts dat het voor onze inwoners duurder zal worden en dat de initiele aannames niet kloppen en het bedrijfsplan opnieuw berekend zal worden. Het is een carte-blanche!
    4. Tenslotte dreigt, wanneer wij als gemeente Opsterland niet instemmen, de nationale overheid met een Algemente Maatregel van Bestuur (AMvB) raken we onze bevoegdheid kwijt en zullen onder andere Opsterlandse ambtenaren hun baan kwijtraken.

    Een duivels dilemma : Deze raad wordt gedwongen een blanco cheque uit te schrijven voor een organisatie waar we geen directe invloed meer op zal hebben…als we tegenstemmen zal Den Haag ervoor zorgen dat wij niet meer beslissingsbevoegd zijn en zullen Opsterlandse ambtenaren worden ontslagen.

    Een duivels dilemmal … en zo zullen wij als fractie Opsterlands Belang ook stemmen!”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.