Dubbele vergrijzing zet leefbaarheid op de tocht

Zoeken naar oplossingen vraagt creatief denkwerk van burgers en bestuurders

vergrijzingVeel plattelandsgemeenten hebben te kampen met een dubbele vergrijzing. Naast het groeiend aantal 65-plussers, is er ook de uittocht van jongeren naar de stad.

Het   Planbureau voor de Leefomgeving (PbL), concludeert uit onderzoek dat met name in de krimpregio’s de dubbele vergrijzing ingrijpend is. 

Ook al is Opsterland geen directe krimpregio, toch doen we hier al langere tijd heftige pogingen om het beleid op de werkelijkheid af te stemmen. De crisis en de moeilijke positie van de woningbouwcorporaties bemoeilijken de totstandkoming van effectief beleid.

Gevolg voor scholen

De dubbele vergrijzing heeft een directe invloed op de leefbaarheid in de dorpen en op de vrgrijzijngoudenjonhleerlingenaantallen op de Opsterlandse scholen. In Hemrik en Siegerswoude zijn al lagere scholen verdwenen. Peuterspeelzalen worden opgeheven of staan onder druk. Ook op de woningmarkt heeft de dubbele vergrijzing een remmend effect.

Op zoek naar oplossingen

Voor de zomer organiseerde wethouder Piet van Dijk (Opsterlands Belang)een symposium voor iedereen die met wonen en de woningmarkt van doen heeft. Uit alle ideeën die op de goed bezochte samenkomst werden geuit, maakt de wethouder een conceptplan voor Opsterland. In een volgende bijeenkomst komt dit op tafel. Uiteindelijk zal dit resulteren in de voorstel voor de gemeenteraad. Ook het beleidsplan Vitaal_Opsterland, is een wapen in de strijd voor leefbare dorpen.

Vraaggericht maatwerk

leefbaarheidOpsterlands Belang is een voorstander van maatwerk per dorp. Dit maatwerk houdt in dat er met relatief kleinschalige projecten gebouwd wordt voor de concrete vraag per dorp. Opsterlands Belang legt daarbij met name de focus op jongeren. Immers hoe meer jongeren er in de dorpen blijven wonen, hoe groter de kans op kinderen voor de lagere scholen.

CPO

Opsterlands Belang ziet de mogelijkheden van CPO’s als een van de oplossingen waarmee de bouw in dorpen weer op gang geholpen kan worden. Op Texel zijn CPO projecten al concreet , waardoor er weer starterwoningen gebouwd kunnen worden. De fractie van Opsterlands Belang hoopt dit najaar een werkbezoek te brengen aan het Noord Hollandse eiland.

Dit bericht heeft 1 commentaar

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.