DEN HAAG; Recht op opname in zorginstelling blijft alleen voor zware zorg

thuiszorgfotoOuderen en gehandicapten blijven, als het thuis niet langer gaat, recht houden op een plek in een zorginstelling. Dat staat in het voorstel voor de Wet Langdurige Zorg (WLZ) dat maandag naar de tweede Kamer ging. Met minder geld mogen gemeenten en zorgverzekeraars de te verwachten problemen oplossen.

Ouderen en chronisch zieken die nu in een instelling wonen, houden er ook in de nieuwe wet recht op. De Wet Langdurige Zorg regelt die zorg en het recht op een plek in een instelling, wanneer thuis wonen niet langer meer gaat.  De WLZ is de vervanger van de volksverzekering AWBZ.

Het kabinet hervormt de langdurige zorg. Het wil zo een einde maken aan de stijgende kosten in deze zorg en het mogelijk maken dat ouderen en chronisch zieken langer thuis kunnen wonen. Gemeenten en zorgverzekeraars worden meer verantwoordelijk voor de hulp die mensen thuis krijgen. De zorgverandering gaat gepaard met forse bezuinigingen.

Passende zorg
In de nieuwe wet worden passende zorg en een veilige leefomgeving vastgelegd voor degenen die veel zorg nodig hebben. Thuis blijven wonen kan als het verantwoord is en de kosten niet hoger zijn dan bij opname in een instelling.

Slecht plan
Zowel op gemeentelijk niveau als op landelijk niveau kijkt men met de nodige ongerustheid naar de nieuwe wet. Bij monde van staatssecretaris Van Rijn worden er mooie woorden gesproken, maar feit blijft dat het kabinet van VVD en PvdA fors bezuinigt op de zorg voor de kwetsbare mensen. Het lijkt allemaal een beetje op een mooie vlag die de lelijke lading moet dekken. De SP zegt dat alleen mensen die zware zorg nodig hebben straks nog naar een verzorghuis kunnen. Tweede Kamerlid Tjitske Siderius vindt dat een slecht plan. ,,Dit kabinet maakt zorgeloos oud worden onmogelijk.

Gerelateerde berichten

opsterlands-belang-niet-bang-voor-nieuwe-zorgtaken-gemeente

gemeenten-kiezen-goede-zorg-vegen-bezuinigingsdeal-vng-staatssecretaris-tafel

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.