Dankzij Opsterlands Belang zorgt maairobot voor perfecte grasmat ODV Wijnjewoude

Eize Linstra uit Wijnjewoude, nummer 15 op de kandidatenlijst van Opsterlands Belang
Eize Linstra uit Wijnjewoude, nummer 15 op de kandidatenlijst van Opsterlands Belang

Eize Linstra uit Wijnjewoude (nummer 15 op de kandidatenlijst van Opsterlands Belang)is een gelukkig mens. Als voorzitter van de voetbalclub ODV kwam hij vorig jaar op de proppen met het plan om de wedstrijdvelden door een maairobot te laten maaien. Opsterlands Belang steunde het idee en kwam met een voorstel naar de gemeenteraad.

Ook al stemden PvdA en CDA tegen, het plan kreeg dankzij de steun van de andere partijen, toch een meerderheid. Afgesproken werd om een proef voor twee jaar te doen. En…, gaat het goed? ‘Het gaat perfect,’vertelt Linstra enthousiast.

Opsterland heeft de afgelopen jaren noodgedwongen voor miljoenen bezuinigd. De Haagse geldstroom naar de gemeenten toe worden immers steeds dunner. Veel van die bezuinigingen zijn nauwelijks voelbaar. Onder andere de voetbalclubs hebben er wel mee te maken gekregen. Ze doen nu het onderhoud van de sportcomplexen zelf, uitgezonderd het maaien van de velden. Linstra wilde wel een stap verder gaan. Hij had de automower ontdekt en wilde die graag inzetten bij ODV.  Maaien met een maairobot is stukken goedkoper!

Grassnippers als meststof

In augustus vorig jaar was de maairobot klaar om de grasmatten in Wijnjewoude te kortwieken. De machine is zeven dagen en nachten in de week actief. De helft van de tijd wordt stroom ingenomen, de andere helft van de tijd gaat de automatische maaier de grassprieten te lijf. Door het veelvuldig maaien van de voetbalvelden, komen er bij het maaien slechts korte grassnippers vrij. Die kunnen gewoon blijven liggen en dienen als meststof voor de grasmat. Getuige de blakende welstand van de Wijnjewoudster wedstrijdvelden, werkt het systeem voortreffelijk.  En de stroomkosten dan? ‘Tussen de €100,- en €200,- per jaar,’zegt Linstra.

Beste velden van Opsterland

Opsterlands Belang werd helemaal warm van het idee, na contact Eize voor het clubgebouw van ODVopgenomen te hebben met de Brabantse gemeente Bernheze. In de hoofdplaats van deze gemeente, Nistelrode, had men op dat moment al langer dan een jaar proef gedraaid met de robotmaaier op de voetbalvelden. Die proef was goed bevallen, men wilde zelfs uitbreiden. Net als in Wijnjewoude, constateerde men dat er met deze wijze van maaien een betere en dichtere grasmat ontstaat. ‘Ik durf te stellen dat we beste velden van Opsterland hebben,’stelt Eize Linstra. ‘We hoeven nooit meer af te lasten, het ligt er altijd spik en span bij. Er is nog een voordeel. De gewone machines zijn veel zwaarder en tasten daardoor de grasmat sneller aan. De automower is maar een lichte machine. Die veroorzaakt geen schade.’

Stukken goedkoper

Linstra is in feite is een soort van machinist op afstand. ‘Soms is het veld niet obstakelvrij en dan blijft de maaier steken. Ik krijg dan een smsje en kan op de computer zien waar de maaier is gestopt. Het komt soms voor omdat ze vergeten zijn om de cornervlaggen op te ruimen of het net van het doel omhoog te hangen. Laatst lag er na de storm een dikke tak op het veld. Toen kreeg ik ook een seintje. Maar erg vaak gebeurt het niet.’ Via een programma op zijn computer kan Linstra haarfijn volgen wat de maaier doet. ´Ik vind het prachtig en het is nog eens goedkoper ook dan gewoon maaien. ´ Opsterland zou op jaarbasis zo´n €60.000,- kunnen besparen als de nieuwe manier van maaien overal wordt ingevoerd.

Raad is de baas

Linstra; ´Van deze actie heb ik veel geleerd. Men wilde in het gemeentebedrijf eerst niet met deze proef in zee gaan. Toen heb ik de raadsleden benaderd. Ze zeggen altijd dat de raad de baas is, dat is dus ook zo. Sikke Marinus van Opsterlands Belang heeft het ingebracht in en raadsvergadering. Gelukkig was er genoeg steun voor dit idee in de gemeenteraad ‘ De proef bij ODV is overigens niet onopgemerkt gebleven. ‘Ze komen hier vanuit het hele land kijken. Van Almelo tot Dokkum en van Ooststellingwerf tot Leeuwarden.’ Heeft het systeem dan helemaal geen nadelen? ‘Nee,’zegt Eize resoluut. ‘Het enige is dat je iemand in de vereniging moet hebben, die de boel in de gaten houdt en reageert op de storings-smsjes.’ Eize doet dat bij ODV. ‘Er zit weinig werk en ik doe het met plezier.’ Dit is dus het ei van Columbus? ‘Zeker weten!’

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.