COLUMN: De onbetaalbare overheid

Door Marcel van Opzeeland
MarcelMetKettingzaag
Raadslid Marcel van Opzeeland in de weer met zijn kettingzaag,

Na een fatale storm een maand eerder, trok enkele weken geleden wederom een zeer krachtige najaarsstorm over Opsterland. Net als bij de eerste storm werden tientallen, wellicht meer dan honderd bomen omver geblazen. De kosten voor het opruimen van de schade van de eerste storm werden geschat op 40 euro per Opsterland gezin. De kosten van het opruimen van al het hout van de tweede storm zijn nog niet bekend.

“Waarom kost het eigenlijk zoveel geld?”, vroeg ik als raadslid voor Opsterlands Belang aan de wethouder. Immers zoals zovelen, stond ik met m’n kettingzaag klaar om de omgevallen bomen in de buurt van mijn huis in stukjes te zagen en te gebruiken voor toekomstige koude winters. Bovendien hoefde de gemeente dan niet op te draaien voor de kosten van het opruimen van al die bomen.

Aansprakelijk

Jammergenoeg moest de wethouder op mijn vraag hierover streng verbiedend antwoorden: “Nee, de gemeente kon niet toestaan dat inwoners van Opsterland zelf de bomen zouden opruimen, want stel dat er iemand gewond zou raken door haar of zijn kettingzaag, dan zou de gemeente aansprakelijk zijn.”  En dus worden er mensen met boomzaag-certificeringen, managers en externen ingehuurd die tegen flinke kosten gaan doen, wat we als inwoners van Opsterland graag ‘gratis’ hadden willen doen.

Dure regels

Enkele weken later las ik in de krant dat peuterspeelzaal ’t Pikehokje in Terwispel in de problemen zat doordat het speelpleintje op wel 30 stappen afstand zat. Dat is te ver volgens de nieuwe regels en dus zouden de peuters niet naar hun speelplaats mogen lopen. Wederom een voorbeeld van doorgeschoten regeldrift. Peuterspeelzalen zijn blijkbaar zo ver geprofessionaliseerd, dat er inspecties, managers en vele andere dure bureaucratische zaken nodig zijn om deze voorzieningen open te mogen houden. Die regeltjes moeten trouwens ook nog eens gecontroleerd worden en dat kost klauwen met geld. Zoveel geld, dat peuterspeelzalen in de loop der tijd zo duur zijn geworden, dat sommige zelfs moesten sluiten. “Niet omdat er te weinig kinderen op zaten, maar domweg omdat ze te duur zijn geworden voor het aantal kinderen dat erop zat.” (…)

Meer regels

Hier houdt het niet op, want alles waar de overheid zich mee bezig houdt, verfijnen we. We maken het beter met meer regeltjes, meer taken en verantwoordelijkheden die we als overheid op onze schouders nemen. Ieder ongelukje, iedere kans op pech willen we voor iedereen uitsluiten, door de overheid ervoor verantwoordelijk te maken en nieuwe regeltjes te introduceren.

Dood spoor

Maar ik denk dat we met die steeds verfijndere overheid op een dood spoor zitten.  Immers door al die nieuwe regeltjes, uitvoeringskosten en controlekosten worden peuterspeelzalen, wegen, gymzalen, gemeentelijke gebouwen en gemeenschappelijke regelingen steeds duurder. Uiteindelijk betaalt u van uw inkomen de steeds maar weer oplopende kosten van die verfijndere overheid die steeds meer verantwoordelijkheden op zich neemt (en daar schijnveiligheid mee garandeert).

Decadentie

De definitie van decadentie is : ”In verval geraakt door te ver doordrijven van verfijning waardoor de innerlijke kracht verdwenen is .“ Decadentie is waar het Romeinse rijk aan onder is gegaan. Ik strijd er als raadslid voor om onze maatschappij niet net als het Romeinse rijk, aan onbetaalbare regeltjes en schijnveiligheid, ten onder te laten gaan.

Dit bericht heeft 2 reacties.

  1. Rob

    Als men beseft dat je zelf je eigen verantwoording kan dragen, i.p.v. het bij een ander neer te leggen, dan zijn we er toch?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.