Column – Groot, groter, grootst…kapot!

Een man confronteert de Hydra van Lerna, water monster-vormige zevenkoppige slang kleurplaatNiet zo heel lang geleden was de wereld overzichtelijk. Een lokale fabrieksbaas bezat zelf zijn fabriek en verdiende daarmee geld. Als die fabrieksbaas risico’s nam, dan merkte hij dat meteen in zijn portemonnee. Geen wonder dat hij de beste medewerkers aan zich bond en iemand die hard werkte een baan voor het leven had. Continuïteit was een vaak een belangrijk bedrijfsdoel.

Anonieme aandeelhouders
Hoe anders is dat nu. De fabriek is vaak niet meer in handen van een lokale directeur, maar in handen van anonieme aandeelhouders die overal ter wereld zitten. De fabrieksbaas is vervangen door een manager die zelf geen eigenaar meer is. De anonieme aandeelhouders uit de Verenigde Staten of China kennen het bedrijf niet en hebben de aandelen met slechts met 1 doel gekocht; winst maken en liefst zo snel mogelijk. Wat die onderneming betekent voor het lokale dorp of de medewerkers is niet van belang voor die aandeelhouder. De (ex) werknemers van Timmerfabriek De Vries in Gorredijk weten er alles van.

Hoofdkantoren weg
Groeien betekent meer winst voor de aandeelhouders en dus wordt er flink gefuseerd. Na fusies verhuizen hoofdkantoren weg uit de regio richting de Randstad. Denk aan Friesland-Campina, Woudsend Verzekeringen, De Friesland Bank, etc. Weg zijn de goedbetaalde banen in de regio en de Randstad staat nog voller met files.

Uiteindelijk betalen werknemers de tol met onzekere flexcontracten en mogen ze het bedrijf soms ook nog eens met zuur verdiend belastinggeld overeind houden omdat het zogenaamd too-big-to-fail is geworden. Zoals het SCI drama bij Heerenveen wel aantoonde, kunnen we dit als politiek niet keren.

Dood paard
Wat we wel kunnen doen, is ervoor zorgen dat de nationale overheid weer banen creëert in onze regio. De huidige trend waarbij gevangenissen in Veenhuizen worden gesloten, het Kadaster vertrekt uit Emmen en rechtbanken fuseren, kost het Noorden duizenden goedbetaalde banen. De absurde vorm die het huidige ‘Randstad denken’ heeft aangenomen, demonstreerden deze week minister Jet Bussemaker van de PvdA en staatssecretaris Sander Dekker van de VVD. Zij stellen het desastreuze plan voor, om leraren van het platteland met een bonus te verleiden naar de Randstad te verhuizen.

In plaats van het creëren van goedbetaalde overheidsbanen in de regio, halen ze hoogopgeleide mensen weg uit de regio. Men vermoordt het paard en spant het vervolgens achter de wagen.

Slechts 7 miljoen Nederlanders wonen in de Randstad, meer dan 10 miljoen Nederlanders wonen buiten de Randstad. Het wordt tijd dat de regio een vuist maakt voor lokale overheidsbanen zodat ook onze nationale politici gaan beseffen dat ‘Groot, groter, grootst…kapot’ geen toekomst heeft.

Marcel van Opzeeland
Raadslid Opsterlands Belang

PS: Zie ook http://www.opsterlandsbelang.nl/rijksuniversiteit-groningen-fusiegemeenten-zijn-duurder/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.