Column – Armen die elkaar bevechten om de laatste korsten brood

SplinterVsBalkInOog

Mij overviel een bijzonder treurig en strijdbaar gevoel toen ik afgelopen woensdag de volgende kop in de Leeuwarder Courant las : “Plan PvdA: 200 banen van Groningen naar Friesland”. Afgezien van het feit dat het woord Fryslân veel mooier leest dan het  woord Friesland, is het alsof een rijk man 2 armen met elkaar laat vechten om de laatste korsten brood. Waar de rijke man de regio Den Haag is en de armen Fryslân en Groningen proberen elkaar de laatste korsten brood afhandig te maken. Het probleem is namelijk niet de tegenstelling tussen Groningen en Fryslân, maar de tegenstelling tussen de Randstad en het Noorden.

Dat er nu mogelijk 200 banen verhuizen van Groningen naar Fryslân, lost helemaal niets op. Er worden banen van de ene slecht bedeelde regio verhuisd naar de andere slecht bedeelde regio. Het Noorden laat zich afleiden. Het artikel van Nynke Smedeman lezende wordt er met ogen open in de afleidingsmanoeuvre uit Den Haag getuind: ‘Laat ze onderling maar knokken om de broodkorsten, dan hebben wij minder last van opstandig geluid uit de provincie.’

Fryslân, Groningen en Drenthe kunnen zich beter gezamenlijk sterk maken voor het binnenhalen van overheidsorganisaties zoals op dit moment het Centraal Justitieel Incassobureau in Leeuwarden. Het binnenhalen van dat soort instituten zet namelijk wél zoden aan de dijk. Het is jammer te moeten constateren dat dit kabinet van PvdA en VVD ervoor kiest om de regio onderling te laten knokken terwijl zij ook de macht heeft ervoor te kiezen dat instituten verplaatst worden uit de (dure) Randstad naar het betaalbaarder Noorden.

Waarschijnlijk is het CDA er voor nodig om de steeds sterker wordende geluiden over het werkloosheidsdrama dat zich voltrekt in het Noorden door te laten klinken bij dit randstadkabinet. Ik houd hoop dat men snel tot het inzicht zal komen dat het Noorden deze overheidsinstituten nodig heeft én verdient!

 

Marcel van Opzeeland

Raadslid Opsterlands Belang

mopzeela@gmail.com

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.