CDK Jorritsma: 50 duizend is een mooie maat voor gemeenten

Friesland.shrinkcentercrop.586x180Een gemeente van 50 duizend inwoners is een  mooie maat, vindt Commissaris van de Koning John Jorritsma. Hij zei dit tegen de raden van Lemsterland, Skarsterlân en Gaasterlân-Sleat die opgaan in de fusiegemeente De Friese Meren.

‘Gelukkig zit 100 duizend er voorlopig niet in’, zei u in uw toespraak voor de raden. U vindt 50 duizend een mooie schaal. Daar houdt u aan vast? ‘In het regeerakkoord wordt gesproken over 100.000+ gemeenten en daar zijn ook de taakstellingen aan gekoppeld. In Friesland willen we de grootte van gemeenten situationeel beoordelen. Voor de juiste schaal en maat kijken we naar de sociaal-geografische opbouw van de regio. We zijn bezig deze bestuurlijke houtskoolschets uit te werken. De hele provincie is in beweging.’

Opsterland 

Tijdens zijn bezoek aan Opsterland moedigde hij het college en de opsterlandfractievoorzitters aan om de samenwerking met de Stellingwerven meer handen en voeten te geven. Kennelijk heeft Jorritsma oog gekregen voor de voordelen van kleinere gemeenten. De plannen om Opsterland maar op te delen en toe te voegen aan Smallingerland en Heerenveen lijken voorlopig van de baan. Opsterlands Belang was hier destijds fel op tegen. Doordat de samenwerking met de Stellingwerven succesvol is, is het herindelingsspook voorlopig monddood gemaakt.

Eigen koers

Jorritsma vindt dat Friesland een eigen koers moet varen. De ambities van minister Plasterk, die naar gemeenten wil van tenminste 100.000 inwoners ziet hij voor Friesland niet al relevant.  ‘We gaan herindelingen niet om de reden van het getal afdwingen. Juist ook hier moeten we de sociaal-geografische samenhang volgen en bij elkaar houden. Wij zijn een eigenzinnige provincie. We hebben een eigen verantwoordelijkheid als gebiedsregisseur en beoordelen de initiatieven van gemeenten. We hebben een mooie houtskoolschets en dat zeggen we ook tegen de gemeenten. En 100 duizend is daarin geen doel op zich. Plasterk weet dat prima. Hij weet hoe wij erin staan.’’ (bron o.a. Binnenlands Bestuur)

Gerelateerd bericht 

commissaris-koning-bezoek-opsterland/

 

Dit bericht heeft 2 reacties.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.