Burger draait op voor hogere waterschapslasten, boeren worden ontzien

waterschapDe rekening van de waterschappen gaat steeds meer naar de burgers en minder naar de boeren. Dat blijkt uit berekeningen die het onderzoeksinstituut Coelo uit Groningen op verzoek van Nieuwsuur maakte. Het tv-programma bracht de resultaten zondagavond naar buiten.

Sinds het jaar 2000 betalen agrariërs 65 miljoen euro minder aan waterschapslasten, terwijl de lasten voor de burgers met 650 miljoen euro zijn gestegen, aldus de onderzoekers. Vooral bij het beheer van het watersysteem komt de rekening meer en meer op het bordje van de burger terecht. 

Het betreft zaken als dijkversterkingen, maatregelen om de kwaliteit van het water te verbeteren en ecologische plannen. Van de 1,3 miljard euro die voor deze taken wordt geheven, wordt 90 procent betaald door de burgers, een heel klein deel door bedrijven en 10 procent door de boeren. In 2000 werd nog 70 procent van de lasten betaald door de burgers en 30 procent door de boeren, zo meldt Nieuwsuur.

Succesvole boerenlobby

Volgens onderzoeker Corine Hoeben van onderzoeksinstituut Coelo is de waterschappenlastenverschuiving er gekomen door een succesvolle lobby van de boeren. “De waterschappen zeggen dat ze meer zijn gaan doen voor de stedelijke gebieden en dat huishoudens dus meer moeten gaan betalen, maar ik heb nooit cijfers gezien die dat onderbouwen. Ik twijfel of een dergelijk grote verschuiving wel klopt.”

Gemeenten betalen extra voor wegen

En er is nog een maatregel bijgekomen die de rekening voor boeren verlaagt. Gemeenten moeten nu extra waterschapslasten betalen voor het beheer van wegen, zegt wethouder Ruud Grondel van Diemen, die hierover in Nieuwsuur het woord voerde namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. “Soms moeten gemeenten nu het dubbele of meer gaan betalen. Deze maatregel was bedoeld om een scheefgegroeide situatie in het waterschap Delfland te repareren, maar nu maken bijna alle waterschappen gebruik van deze mogelijkheid.” De VNG wil deze maatregel, die de gemeenten 6 miljoen euro extra zou kosten, in maart bij een overleg met minister Schultz van Infrastructuur en Milieu ter discussie stellen. (bron Binnenlands Bestuur)

Wie er in de waterschappen aan de touwtjes trekt is een beetje vreemd georganiseerd.

Zie hier wie er in Wetterskip Fryslan zitten en besluiten nemen.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.