Bouwen in de kleine dorpen

frieschepalenGisteravond werd in de gemeenteraad van Opsterland druk vergaderd over de startnotitie voor de nieuwe Woonvisie. Velen houden hun hart vast bij het nieuwe woningbouwproces uit Den Haag dat ons wordt opgelegd en dat vooral rekening lijkt te houden met de situatie in de drukke randstad, maar veel minder goed past bij het dunbevolkte platteland. Óf dit model van marktdenken op het ook werkt op het platteland met slechts enkele grote gefuseerde woningbouwverenigingen, zullen we de komende jaren ontdekken.

Namens Opsterlands Belang deed Jaco de Jong een duidelijke oproep om de woningbouw coöperaties naar alle 16 dorpen in Opsterland te laten kijken in plaats van slechts de 3 grote dorpen. Wethouder Piet van Dijk begreep de wens, maar vroeg ook om realisme omdat blijkt dat de vraag naar nieuwe woningen vooral in de grote dorpen ontstaat. Goed contact met de plaatselijk belangen kan ervoor zorgen dat er een realistische visie ontstaat.

Dat goede contact neemt wel tijd waardoor de visie wel eens later dan 1 juli klaar zou kunnen zijn, echter dat hoeft geen probleem te zijn voor de wettelijke verplichting van woningbouwverenigingen om te ‘bieden’ op de woonvisie in Opsterland. In het recente verleden heeft wethouder Piet van Dijk van Opsterlands Belang trouwens al laten zien dat hij met kleine projecten toch de kleine dorpen soms kan bedienen met nieuwe woningen, dat betreft echter altijd creatief maatwerk met kleinere marktpartijen.

Dat Opsterland vooraan kan lopen op het gebied van wonen, is duidelijk geworden na een innovatieve woning-van-de-toekomst pilot in Opsterland waarbij in Gorredijk de woningen van de toekomst worden gebouwd die zorg, gratis energie en langer thuiswonen mogelijk maken. Innovatief werken aan de toekomst gebeurt dus niet altijd in de grote steden, maar juist Opsterland heeft met dit innovatieve concept laten zien vooraan te kunnen lopen in nadenken over de toekomst.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.