Algemene Beschouwingen ‘Net fan dat benauwde’ (begroting 2016)

Screen Shot 2015-11-10 at 16.32.43Voorzitter, we hebben onze Algemene Beschouwingen de volgende titel meegegeven :

 

‘Net fan dat benauwde’

Het Chinese woord voor crisis wordt geschreven met 2 strepen : Eén streep voor gevaar en één streep voor kansen. We hebben als raad in moeilijke tijden én de lokale economie ondersteund én een kwaliteitsslag gemaakt.

Wie het Opsterland van 2015 vergelijkt met het Opsterland uit 2014 ziet een polderhoofdkanaal waar weer boten doorheen varen. In een gebied dat zich nu bijna kan meten met de ‘Alde Feanen’. Men ziet een N381 die samen met de provincie voor 80 miljoen veiliger, sneller en stiller is gemaakt. Maar het stopte niet bij die 80 miljoen, want daarnaast is er ook voor 30 miljoen geïnvesteerd in de omgeving door bijvoorbeeld Wijnjewoude, Hemrik en Frieschepalen een gloednieuwe kern te geven. Zelfs Luxwoude heeft na jaren aandringen eindelijk fluisterasfalt op de A7 gekregen…met dank aan Rijkswaterstaat.

’t Geld in de reserves is bijna op, maar we zullen desondanks verder gaan met investeren in kwalitatief goed leven in Opsterland. Door op bestuurlijk vlak te innoveren en zo dingen mogelijk te maken die vroeger niet mogelijk waren. Bestuurlijke innovatie, door niet ouderwets vanuit een ivoren toren op te leggen wat wel en niet kan en er vervolgens achter te komen dat niemand geïnteresseerd is.

De bestuurlijke innovatie is dat, door te luisteren naar de markt en burgers, bezien wordt hoe die wensen wél gerealiseerd kunnen worden. Waardoor de business case wél rond komt en lege bouwkavels gevuld worden, ondernemers met meer ruimte kunnen ondernemen en zo banen gecreëerd worden.

 

‘Net fan dat benauwde’ 

Bij Sc.Heerenveen hangt regelmatig aan de noord tribune een spandoek met de trotse tekst : “Net fan dat benauwde”. Die tekst zou ook niet misstaan in menig gemeentehuis in Fryslân als antwoord op de eeuwige roep om schaalvergroting.

Vorig jaar maakten de doemdenkers zich grote zorgen over de 3 decentralisaties. We zouden de taken nauwelijks aankunnen en schaalvergroting zou dé oplossing zijn. Dit jaar zien we dat de 3 grote decentralisaties succesvol in Opsterland zijn geïmplementeerd naast andere complexe projecten zoals de het bestemmingsplan buitengebied. We kunnen dus ook complexe taken prima aan!

Cynisch genoeg is het juist schaalvergroting in de vorm van Gemeenschappelijke Regelingen of gemeentelijke samenwerking waar de raad merkt dat het lastiger wordt, beleid te sturen. We zullen dit jaar daarover na moeten denken en maatregelen op stuurbaarheid moeten nemen.

Ook bestuurlijk geldt ‘Net fan dat benauwde’

 

Dezelfde spreuk is van toepassing op de zogenaamde ‘claimcultuur’. We moeten niet langer naar aanleiding van ieder landelijk incident maatregelen nemen die de leefbaarheid aantasten. Een helder voorbeeld is het niet ophangen van bloemen aan lantaarnpalen in Frieschepalen. Omdat ze mogelijk op een auto zouden kunnen vallen (…).

Een ander voorbeeld is doorgeslagen regelgeving rondom evenementen. Waardoor veiligheidsmaatregelen zo ingewikkeld zijn geworden, dat het ringrijden in Wijnjewoude na jaren van traditie is afgelast (…).

Plannen op alles wat mis kan gaan, kost teveel belastinggeld en bedreigt de leefbaarheid. We zullen met z’n allen enig risico moeten accepteren, dat hoort bij het leven.

‘Net fan dat benauwde!’

 

Dezelfde spreuk is van toepassing op de overtuiging dat overheidsuitgaven automatisch meer stijgen dan de inflatie en dat belastingen op termijn dus altijd verhoogd moeten worden. Dat is een misverstand. Of belastingen verhoogd moeten worden is een politieke keuze, geen wet. In 2007 was de OZB 5% van het begrotingstotaal. Sindsdien hebben we flink meer dan 5% bezuinigd en kun je achteraf concluderen dat die OZB belasting in theorie helemaal niet nodig was geweest. Belasting verhoging is niet de enige optie, het is een politieke keuze! Er zijn immers nog steeds enkele gemeenten in Fryslân die minder belasting heffen dan wij.

‘Net fan dat benauwde!’

 

Dezelfde spreuk is van toepassing op de zorg. Nederlanders zijn het gelukkigste volk in de wereld. Binnen Nederland blijken de Friezen ’t gelukkigst te zijn en is de meerderheid actief als vrijwilliger. Opsterland geeft 33 miljoen in de begroting uit aan ‘Zorgen’. We waren reeds een succesvolle voorloper bij de introductie van de WMO. Als we met hetzelfde enthousiasme en door innovatiever werken 1% op kosten in het programma ‘zorgen’ kunnen besparen, kunnen we dat geld gebruiken om nog meer te investeren in de kwaliteit van de zorg.

Vergrijzing? Dat kunnen we aan!

‘Net fan dat benauwde!’

 

Leefbaarheid door Werkgelegenheid

Kwaliteit biedt Opsterland al volop. Opsterland biedt een mooie landelijke, cultuurrijke omgeving, stabiele bevolking en zeer weinig criminaliteit. Maar dat is niet genoeg om de jeugd hier te houden of terug te laten keren. Daarvoor zijn banen nodig. Met banen komen nieuwe werknemers naar Opsterland. Nieuwe werknemers nemen hun gezinnen mee die scholen bevolken. Nieuwe werknemers zijn actief als vrijwilliger in de participatie samenleving.

Hoe creëren we die banen? Niet met subsidies, dat heeft het verleden wel uitgewezen. Op dit moment krijgen we zelfs een boete van de nationale overheid van 50 euro per Opsterlander omdat te weinig mensen een baan hebben.

Hoe krijgen we die banen hier dan wel? Het is hoopgevend dat de nationale overheid de regio heeft gevonden voor de creatie van werkgelegenheid, in de vorm van AZCs. AZCs die vooral in de regio worden gebouwd en in de regio werkgelegenheid brengen.

Wij roepen de nationale overheid op niet alleen aan de regio te denken bij de vestiging van AZCs. Maar om ook geen andere overheidsbanen meer te creëren in de dure wolkenkrabbers van Den Haag. Die goedbetaalde overheidsbanen kan men óók in de regio plaatsen, net zoals men doet bij de AZCs.

 

Hoe krijgen we verder meer banen hier? Welnu, ‘Door het Internet bestaat afstand niet meer’, dat is ons voordeel! De A7 en de N381 zijn prachtige stille snelwegen geworden dit jaar, maar nu is het tijd de snelweg van de toekomst verder aan te leggen; glasvezel! Met glasvezel kunnen we optimaal inspelen op het feit dat door ’t Internet klanten in de randstad ongemerkt vanuit ’t vroeger verre Opsterland bediend kunnen worden.

De praktijk : Door gebruik te maken van het Internet, creëert dé Nederlandse internet specialist in Laptoptassen, iPhone & iPad hoesjes en Apple accessoires, het bedrijf LaTaZa, vanuit landelijk Siegerswoude, banen.

Met supersnel glasvezel bestaan afstanden niet meer en creëren we de banen van de toekomst in Opsterland!

Samenvattend : Tijdens de crisis hebben we flink in de kwaliteit van Opsterland geïnvesteerd. Opsterlands Belang zal zelfverzekerd en volop innovatief in blijven zetten op de kansen op het gebied van werkgelegenheid, zorg en leefbaarheid.

Wij willen de andere raadsleden en partijen bedanken voor hun passievolle inzet en constructieve houding in de gevoerde debatten. We willen speciaal onze coalitiepartners CDA, ChristenUnie en D66 en het college van burgemeester en wethouders en de ambtelijke organisatie bedanken voor de vruchtbare samenwerking. Namens de fractie van Opsterlands Belang,

Marcel van Opzeeland

Fractievoorzitter

OpsterlandsBelang@gmail.com

+31 6 51 520879

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.