Column – Directeur Caparis is niet het grootste probleem

Column Opsterlands Belang over Caparis

De directeur van Caparis is opgestapt. De raad van commissarissen heeft onderzoek laten doen en de directeur blijkt zich persoonlijk te hebben verrijkt.
Dat dit nú naar voren komt, na alle schandalen bij andere semi-overheden die bedrijfje spelen, is minder toevallig dan het lijkt. Alle beschuldigende vingers wijzen nu naar de opgestapte directeur van Caparis. Dat is te gemakkelijk, want het is geen toeval dat we regelmatig met dit soort schandalen worden geconfronteerd bij organisaties die, sinds de privatiseringstrend in overheidsland, met belastinggeld bedrijfje zijn gaan spelen.
Het systeem klopt namelijk niet. Al jaren roep ik namens de fractie van Opsterlands Belang dat de zogenaamde Gemeenschappelijke Regelingen (GR) zoals bij Caparis niet-democratisch zijn én fraude uitlokken. Caparis is eigendom van 8 gemeenten.  In die gemeenten zijn in totaal 204 raadsleden de baas en al die raadsleden moeten gezamelijk erop toe kijken dat de wethouders die aandeelhouder zijn, goed op Caparis letten. De aandeelhouders hebben dan weer een Raad van Commissarisen (RvC) die weer toezicht houdt op de directeur van Caparis. De raadsleden hebben niets te zeggen over wie In de RvC plaatsneemt. Kunt u het nog volgen? De enige direct door u gekozen personen met invloed, zijn de 204 raadsleden, verdeeld over tientallen verschillende fracties. Als het al moeilijk is om het in één gemeenteraad samen eens te worden, hoeveel kans is er dan dat 208  raadsleden gezamelijk een vuist kunnen maken? Inderdaad die kans is nihil en daardoor is een GR slecht bestuurbaar en niet-democratisch!
Een oud GR directeur schetste me ooit het volgende beeld: “Als GR directeur begin je het eerste jaar vol goede moed aan je project. Na 5 jaar ben je erachter dat je aandeelhouders (gemeenten) zo verdeeld zijn, dat ze feitelijk daardoor geen macht hebben en richt je je vooral op de leden van het College van Bestuur (CvB).  Na 10 jaar besluit je dat het in het belang van ‘jouw’ bedrijf is wanneer je je banden met de leden van het CvB iets nauwer aantrekt en dus beleg je ‘brainstorm sessies’ met hen op tropische lokaties. Na 15 jaar is alles zo verweven, dat het onderscheid tussen privé en zakelijk vaak moeilijk meer te maken is.”
Daarom moeten we ophouden het het oprichten van nieuwe Gemeenschappelijke Regelingen en een bepaalde taak bij óf de gemeente óf de provincie beleggen. Dan is één direct gekozen orgaan verantwoordelijk; overzichtelijk, transparant en dús democratisch.

En wat de ex-directeur van Caparis betreft? Ik vind dat er indien mogelijk aangifte gedaan moet worden. Na een eventuele veroordeling mag hij, samen met de eventuele andere betrokkenen, financieel opdraaien voor alle direct en indirect geleden schade. Maar laten we niet doen alsof daarmee de problemen zijn opgelost. De problemen zijn pas opgelost wanneer we geen vage GR constructies meer hebben in bestuurlijk Fryslân

Marcel van Opzeeland
Raadslid Opsterlands Belang
mopzeela@gmail.com

2 reacties op “Column – Directeur Caparis is niet het grootste probleem”

  1. keesveenstra

    Ach, jullie weten nog niet de helft van wat er zich afspeelde bij caparis. Ik als leidinggevende heb vanaf het eerste moment alle vormen van belangenverstrengeling en vriendje politiek meegemaakt. Eens zal ik met het verhaal komen over de kerstfoto’s voor de kerstkaart in de kerstpakketten. Wie die foto’s maakte? en dat is maar 1 klein dingetje. Boeken kan ik schrijven over de afgelopen 5 jaar. directeuren die iedere dag vanuit Oss naar Drachten reden? vanuit huizen? vanuit Raalte? Ach, ik hou maar op. En elk raadslidje of wethoudertje denkt iets te weten over caparis. Wij van de werkvloer weten het het reilde en zeilde. Wij waren namelijk 9 uur per dag op de werkvloer. niet dus zoals een raadslidje die eens per jaar komt te broodjes eten op caparis een praatje maakt met de mensen om deze te laten zeggen dat ze het zo leuk vinden bij caparis. Ze konden niet anders omdat angst regeert!!

  2. Pingback: Gemeenschappelijke regelingen zijn ondemocratisch | Opsterlands Belang

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.