Opsterlands Belang’s visie op samenwerking

Afgelopen maandag is er in de gemeenteraad van Opsterland druk vergaderd over de Ooststellingwerf-Weststellingwerf-Opsterland (OWO) samenwerking. Fractievoorzitter Marcel van Opzeeland deed namens de fractie het woord en sprak de volgende tekst uit.

Samenwerken doet ons denken aan een quote van William Shakespeare “Als je een beetje beter wilt zijn, wees dan competitief. Als je exponentieel beter wilt zijn: wees dan coöperatief.”

Opsterlands Belang vindt dat :

  1. De OWO coöperatie nu al vruchten af werpt, dus gaan we door met OWO!
  2. Opsterland is bestuurskrachtig, er is geen reden voor haast, laat eerst de OWO vruchten goed rijpen. Als je te vroeg plukt smaken ze zuur.
  3. Zet met onze OWO partners stippen op de horizon…

In 2008 heeft de Opsterlandse raad een visie opgesteld Romte en Ferskaat. We zeiden terecht vol zelfvertrouwen :  De gemeente Opsterland is een robuuste en zelfstandige gemeente, die door samenwerking met andere gemeenten prima in staat is om zijn taken naar behoren te vervullen.”

Ondanks de fantasieën en dromen van anderen in onze mooie provincie, was schaalgrootte geen punt van discussie. Zelfverzekerd samenwerken was het devies. Samenwerking met de gemeenten Ooststellingwerf en Weststellingwerf (OWO ) was een logische keuze. Beide gemeenten zijn, net als Opsterland, plattelandsgemeenten met meerdere woonkernen en een vergelijkbare bestuurlijke problematiek.

Na de initiële visie uit 2008 heeft de gemeenteraad in 2011 deze keuze bevestigd door te besluiten om de samenwerking met OWO te intensiveren. Vanuit een samenwerkend krachtig platteland ging de verbinding met de omliggende stedelijke gebieden verder inhoud gegeven worden.

Ook in 2013 is die keuze wederom bevestigd. Nu is het 2015 en herijken we onze keuze, moeten we bijsturen?  Daarvoor moeten we nuchter naar de doelstellingen van OWO kijken.

De 4 doelen waren de volgende

  • Kostenbeheersing (minder meerkosten).
  • Kennisdeling door uitwissen en gezamenlijk investeren in deskundigheid.
  • Vermindering kwetsbaarheid ambtelijke organisaties.
  • Verbeteren dienstverlening naar de burger.

De raad van Opsterland moet concluderen dat we als gemeente Opsterland op al deze 4 doelen vooruitgang geboekt hebben. En dus kan ook mijn fractie niet anders dan concluderen dat de keuze destijds van de voltallige raad van Opsterland om in OWO verband samen op te trekken, nog steeds de juiste is.

We kiezen er voor de bestaande samenwerking met Ooststellingwerf en Weststellingwerf en vervolgens gezamenlijk in OWO-verband vanuit een krachtig platteland de verbinding met de omliggende stedelijke gebieden verder inhoud te geven.

In de samenwerking richten we ons eerst op OWO, echter samenwerken met andere gemeenten wordt natuurlijk niet geheel uitgesloten. Samenwerken op deelgebieden waar dat nuttig is voor de Opsterlandse burger. Zoals we dat vandaag ook al doen in bijvoorbeeld A7 verband.

Doordat Opsterland al jaren een bestuurskrachtige gemeente is, is er geen urgentie om overhaaste beslissingen te nemen. We kunnen ons de luxe van zorgvuldigheid permitteren. Tegen een ambtelijke fusie zeggen wij dan ook ‘Nee’. Sterker nog, wij vinden dat we eerst in alle rust de huidige samenwerking tot bloei moeten laten komen. Laat eerst de OWO vruchten goed rijpen anders smaken ze zuur in plaats van zoet.

Naast het bestuurlijk ‘onthaasten’ moeten we stippen op de horizon zetten. Wat willen we verder bereiken? Gaan we de burgers beter ondersteunen? Willen we kwaliteit van dienstverlening verbeteren of juist optimaliseren? Willen we de belastingen voor burgers verlagen? Geloven we in het uitbesteden van taken aan de markt of willen we alles zelf in de hand houden?

 

Stippen op de horizon, maar niet 1 stip…

Qua cultuur zijn de Stellingwerven onderling verschillend, maar ook weer verschillend van Opsterland. Gelukkig hebben we daarom 3 unieke gemeenteraden waardoor er beleidsmatig verschillende lokale keuzes gemaakt kunnen worden die de culturele verschillen respecteren.

Door niet bestuurlijk maar wel, waar nuttig, ambtelijk samen te werken, kun je de kracht van 3 verschillende bestuursculturen tot zijn recht laten komen terwijl je toch leert van elkaars verschillende modus operandi.

Nuchter samenvattend vindt Opsterlands Belang dat:

  1. De OWO coöperatie nu al vruchten afwerpt, dus gaan we door met OWO!
  2. Opsterland is bestuurskrachtig, er is geen reden voor haast, laat eerst de OWO vruchten goed rijpen. Als je te vroeg plukt smaken ze zuur.
  3. Zet met onze OWO partners stippen op de horizon…

Dank u wel voorzitter.

 

 

“Net fan dat benauwde , maar ek net roeleloos…”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.