15 minima doen mee aan volkstuinproject

volkstuinOp voorstel van Opsterlands Belang geeft de gemeente Opsterland mensen met een bijstandsuitkering de kans om een jaar lang gratis te tuinieren op volkstuinencomplex De Wrotterspôlle in Gorredijk of De Boerestreek in Wijnjewoude. Dit gebeurt vanuit het project Volkstuinvitaminen. Tuinieren op een volkstuin biedt ontspanning en beweging, zorgt voor sociale contacten, geeft ritme aan de dag en levert gezonde voeding op.

Minima

Minima die meedoen aan het project betalen niets en mogen de opbrengst van hun moestuin zelf houden. Op zaterdag 8 juni 2013 geeft wethouder Wietze Kooistra het officiële startschot voor het project bij de opening van het nieuwe volkstuinencomplex in Wijnjewoude.

Grond en begeleiding

Iedere deelnemer aan het project krijgt een perceel grond ter beschikking. De volkstuinvereniging zorgt ervoor dat er een ‘tuincoach’ beschikbaar is die de deelnemers begeleidt. Daarnaast zorgt de vereniging voor (tweedehands) gereedschap, een tuingereedschapskist en poot- en zaaigoed om mee te beginnen. De gemeente bekostigt dit. ‘Er wordt in de politiek veel gesproken over de eigen kracht van mensen, dit is er een prachtig voorbeeld van. Zonder dat het de gemeente veel geld kost, kunnen mensen weer aan de slag. Volkstuinders begeleiden volkstuinders, ze doen het helemaal zelf. Ik ben hartstikke blij dat het zo aanslaat!’zegt Sikke Marinus die het voorstel in de gemeenteraad bracht.

Meedoen

Deelname aan het project is op vrijwillige basis. Het is vooral belangrijk dat deelnemers er zin in hebben en dat ze er plezier aan beleven. Er wordt wel van hen gevraagd om elke week een paar uur in de tuin te komen werken en contact te houden met hun tuincoach. In totaal doen er 15 personen mee aan het project.

About the author: admin

Vrijwiliger

Has one comment to “15 minima doen mee aan volkstuinproject”

You can leave a reply or Trackback this post.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.